esmaspäev, 6. aprill 2009

Väinamere Sõlg sai avalöögi







Kodukant Hiiumaa esimees Ester Tammis leiab, et e-riik tuleks üles ehitada kodaniku tasandilt ülespoole. (Kadi Laid)


Kodukant Hiiu-, Saare- ja Läänemaa organisatsioonid allkirjastasid kolmapäeval projekti Väinamere Sõlg koostöölepingu.

Hiiumaal Vetsi Tallis Kodukant Hiiumaa eestvedamisel peetud töötoas kohtusid kõik projektipartnerid, et avada kogukondi siduva projekti Väinamere Sõlg tagamaid ja esitada kavasid kodanikuühiskonna elavdamiseks. Kohtumisel osales ka Eesti Maarahva Teabetubade ühingu esindus.

Peaettekande tegi projekti Hiiumaa kontaktisik Tõnu Otsason, kelle sõnul on ühiskond liigselt killustunud ja selle peaks uuesti kokku liitma hõlmu sõlega sidudes. Selle märgiks kinkis Otsason kõigile koostööpartneritele toruja sõle, millele pressitud avatöötoa kuupäev ja täheühend ABC, mis tähistab Otsasoni sõnul seda, et koostööd alles õpitakse.

“Me teame, et e-riik on Eestis väga tugev ja seal on väga palju andmebaase. Paraku need ei aktiveeru, kuna ühiskond vajab kohalikku algatust. Meie projekti ja senise praktika järgi lähevad asjad paremini, kui meil on omavahelised tihedad sidemed ja kogukonnad suudavad teha koostööd, õppida ja areneda virtuaalselt,” kõneles Otsason. Tema hinnangul mõjub säärane koostöö hästi ka e-demokraatiale, kuna seisukohad saab võrgukeskkonnas omavahel läbi arutada, kooskõlastada ja viia need e-riigi või kohaliku võimu tasandile välja.

Selle projekti kaudu on kavas läbi teha üks hobuseraua kujuline sõlg, millele märgitud projekti jooksul toimuvad sündmused. “Sõle sõnum on kaardistada halvasti toimivad mineviku skeemid, vaadata neid värskete silmadega, tajuda uusi olusid, jätta kõrvale, mis enam ei sobi, suuta uurida enese sees uusi võimalusi, võtta arvesse, mida me ümberringi näeme ja suuta üles ehitada uue prototüübi n-ö oskuskeskuse mõte,” seletas Otsason.

Oskuskeskuse osalised võiks Otsasoni nägemuses olla kool, raamatukogu, selts, külamaja vms ja igaüks neist panustaks sellesse võrgustikku. Sealjuures materiaalne baas võiks asuda, kus tahes. “Riistvara ikka leidub, aga selle ühiskasutust ja kasutamisoskust on vähem tekkinud. Me saaksime nendes oskuskeskustes koolitada välja oskuskasutaja, kes on osavam kui tavakasutaja ja saaks oma teadmistega aidata teisi,” rääkis Otsason.

Väinamere Sõle raames luuakse kommunikatsiooniportaal virtuaalse kogukonna sidumiseks; korraldatakse õppereise, millest valmivad dokumentaalfilmid ja iga külastust kajastav veebipäevik; projekti töötubades, mis toimuvad nii Hiiu-, Saare- kui Läänemaal, edendatakse sotsiaalset dialoogi ja tutvustatakse piirkonna edulugusid. Tehtust antakse ülevaade kevadel Maaema messil.

Projekti tehniliseks nõustajaks on Ion Braga Moldova vabariigist. Ta on loonud sarnase virtuaalse võrgustiku oma kodumaal.

Kõigis projekti puudutavates küsimustes saab Hiiumaal infot Tõnu Otsasonilt (tel 469 4525) ja Ester Tammiselt (tel 462 2550).

Projekti “Väinamere Sõlg” toetab Eesti Kodanikuühiskonna sihtkapital.

KADI LAID

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar